Bylinková zahrádka v kuchyni
Publikováno: 13. 4. 2018
U bylinek obecně platí, že ty nejčastěji používané v kuchyni nejsou nikterak náročné, potřebují jen dostatek světla, každodenní rosení a sice občasnou, ale bohatou zálivku.
Proto si bylinkovou mini-zahrádku můžete snadno vytvořit i doma v kuchyni, postačí vám k tomu jen truhlík (podle počtu bylinek větší nebo menší, popřípadě několik vkusných a menších květináčů) a samozřejmě hlína a vybrané bylinky.
Celý článekČerstvé a živé bylinky
Publikováno: 6. 4. 2018
Živé a především čerstvé bylinky můžete nyní zakoupit u nás v prodejně na Zelném trhu v Brně (v budově Městské Tržnice Brno).
Prodejci Ivoš a Lenka vám velice rádi poradí nejen s kořením, ale i s vhodným použitím bylinek na různá jídla a různé druhy přípravy.
Celý článekZajímavá fakta o koření, které jste možná nevěděli – 1. Díl
Publikováno: 5. 4. 2018
Každé odvětví má několik zajímavých témat a faktů a o koření to platí dvojnásob. Připravili jsme pro vás seriál zajímavostí o koření a bylinkách, který vás seznámí s informacemi méně či více známými nejen o koření a také jeho historii.
Jak to tak bývá, zabředneme pořádně do hloubky a budeme se věnovat všemu zajímavému, vesměs krátce a pouze fakta, která určitě rozepíšeme ještě v dalších článcích.
Celý článekPět druhů koření a bylin, které zlepšují náladu a pomáhají proti depresím
Publikováno: 27. 3. 2018
V dnešním uspěchaném světě je velice snadné podlehnout velkým farmaceutickým firmám a různým lékům a jiným doplňkům nejen proti depresím, ale i proti jiným neduhům. Avšak často zapomínáme, že naše příroda je opravdu velká čarodějka a nejen, že se v naší přírodě skrývá mnoho přírodních léčiv, ona příroda nám je i přímo nabízí a dokonce o nich i víme, jen jsme na ně pozapomněli.
Léčit stres a duševní nebo jim předcházet je v dnešní době velmi důležité, existuje mnoho alternativ a alespoň několik málo vám v dnešním článku představíme.
Celý článekVelikonoční perníčky
Publikováno: 19. 3. 2018
Velikonce se kvapem blíží, velikonoční neděle připadá letos na 1. dubna a velikonoční pondělí tedy na 2. dubna. Pokud hledáte inspiraci, můžete se podívat na náš recept velikonočních perníčků.
Recept je stejný jako u perníčků vánočních o nichž jsme psali zde, jen bez použití kakaa.
Pod článkem vám přinášíme galerii fotografií od Lenky z našeho týmu, tak se nechte unést na vlně fantazie a zapojte také děti, určitě se vám bohatě odmění. Ale pozor na bolavá bříška :) ...
Celý článekJak na domácí uzený sýr s kořením?
Publikováno: 7. 3. 2018
Máte zkušenosti s výrobou uzených sýrů? Pak tento článek bude doufejme vaší inspirací a pro každého dalšího přinášíme jednoduchý návod jak na uzení sýrů a také jaké koření zvolit. Výroba domácích uzených sýrů, ať už s kořením nebo ne, je velmi zábanou činností pro rodinu a to nejen při jejich výrobě, ale i při jejich ochutnávání.
Při výrobě uzených sýrů se používá výrazné koření, svou chutí i vůní, aby v sýru vyniklo, pak vybíráme koření, které bude dělat hezkou mozaiku a strukturu sýra.
Celý článekJaké koření a bylinky zvolit při zpracování sladkovodních ryb?
Publikováno: 3. 3. 2018
Víme, že naprosto nejvhodnějším kořením na ryby v naší malé střední Evropě je kmín, kmín drcený, kmín mletý, kmín černý a jakýkoliv kmín – hlavně aby tam byl kmín. Kmín se bezesporu na sladkovodní ryby hodí a to počínaje naším slavným kaprem, přes jakoukoliv kaprovitou rybu (Lín, Cejn, Karas) až po ryby pstruhové a dravce.
Celý článekRecept na horký punč bez cukru a svařák s medem od našeho Ajťáka
Publikováno: 27. 2. 2018
Zima je pořád v plném nasazení a je velmi mrazivá, leze nám pod nehty na záda, za uši a bolí nás z ní hlava. Koření na zahřátí existuje velké množství, ale dnes vám poradíme jak na skvělý, horký a ovocný punč bez cukru a poradíme vám také jak na skvělý vánoční svařák (vánoční svařáček si můžete udělat nejen o vánocích :D …).
Celý článekMedové perníčky od naší Lenky
Publikováno: 29. 10. 2017
Naše Léňa z týmu LEVNÉKOŘENÍ.CZ objevila kdesi v hlubinách českého internetu zajímavý recept na vláčné perníčky, které následne upravila a povýšila na úroveň její vlastní :) ... A ráda se s vámi o svůj recept podělí! Perníčky jsou měkké a vláčné ihned po upečení a nádherně provoní celou vaší domácnost. Malincí i veličcí se budou předhánět nejen v ochutnávání, ale i ve zdobení.
Celý článekDýňová úroda a co s ní - díl druhý
Publikováno: 29. 10. 2017
V minulém díle o "dýňovém šílenství" jsme vám ukázali pár jednoduchých rad a tipů co s dýněmi, připravili jsme luxusní dýňový koláč a dozvěděli jste se co s dýňovými semínky. Tento díl bude jednoduchý, čistě jen o receptech dalších tradičních pokrmů, představíme vám naprosto luxusní polévku a marmeládu, která předčí mnohé marmelády a ovocné pomazánky. Dýně jsou zkrátka univerzální zelenina, kterou je možné ledasco nahradit a dokonce i předčít.
Celý článek