V košíku máte 0 položek za 0 Kč

Položky ve Vašem košíku

K pokladně

Celkem za: 0 Kč


Do dopravy ZDARMA Vám zbývá nakoupit za: 751

Zajímavá fakta o koření, které jste možná nevěděli – 1. Díl

Každé odvětví má několik zajímavých témat a faktů a o koření to platí dvojnásob. Připravili jsme pro vás seriál zajímavostí o koření a bylinkách, který vás seznámí s informacemi méně či více známými nejen o koření a také jeho historii.

Jak to tak bývá, zabředneme pořádně do hloubky a budeme se věnovat všemu zajímavému, vesměs krátce a pouze fakta, která určitě rozepíšeme ještě v dalších článcích.

V prvním díle seriálu o zajímavostech koření a bylinek, jsme si pro vás připravili hned 10 bodů, které z vás učiní dokonalého partnera při vaření, a když bude diskuse stát, vždy můžete nahodit téma, které je každému blízké – tedy o jídle :) …

10 zajímavých fakt o koření a bylinkách

  • Pepřové květy byly používány k okořenění pokrmů už před více než 4000 lety, již ve 4. století před naším letopočtem popisují starověké texty například pepř, který se používal nejen pro Indické hody.
  • Názvy mnoha směsí koření jsou různými přesmyčkami z exotických jazyků, většinou tam kde koření vzniklo. Například směs koření na Chimichurri.
  • Lidé v mnoha zemích označují názvem „masala“ jeden samotný druhy koření. Ve skutečnosti je slovo masala volně přeložitelné jako koření a existuje ho nespočet variací. Masala může obsahovat v podstatě jakékoliv koření a vždy dostává druhý název, například: Chicken masala (tedy koření na kuře) nebo Garam masala (zemitá a voňavá směs koření) nebo další jako Tandori (protože se při zpracování používá nádoba Tandoor), Chai, Tikka a mnoho dalších známých druhů koření s názvem masala.
  • Čínské koření pěti vůní (nebo také pěti chutí) není pojmenované po množství ingrediencí, ale ve skutečnosti po množství chutí, tedy: kyselá, hořká, slaná, sladká, štiplavá. Myšlenka kombinace tohoto koření s pěti chutěmi má vytvořit rovnováhu.
  • Je nám známo, že bylinky pochází z lístků rostlin, ale koření pochází například z kůry, květů, pupenů, kořenů, plodů a semen. To znamená, že můžeme z jedné rostliny získat několik možných variant produktu s naprosto odlišnou chutí a možnostmi přípravy. Jednou z takových rostlin je například Koriandr, kde se hojně využívají čerstvé listy, pak semena i kořen a všechny části této rostliny mají jinou chuť i vůni. Nejinak je na tom také například Pískavice (řecké seno), kde se podobně jako u koriandru využívají jak lístky, tak i semena.
  • Paprika má vyšší obsah vitamínu C než citrón a to dokonce i v sušeném stavu! A navíc je velkým zdrojem antioxidantů.
  • Muškátový oříšek obsahuje mnoho psychotropních látek a ve vysokých dávkách navozuje halucinace, bludy, deprese a mohou se vyskytnout i pocity beznaděje a stresu. Opatrně s ním tedy, ne nadarmo se říká jen špetka.
  • Stejně tak jako muškátový oříšek, je nebezpečný i Šafrán, smrtelná dávka šafránu je pouhých 10 gramů, takže jej užívejte jako šafránu.
  • Drtivá většina druhů koření jsou ve vysoké míře pro lidský organismus velice toxické, ale při správném a ukázněném užívání spíše pomáhají, nežli škodí, jsou totiž plné antioxidantů, vitamínů a minerálů.
  • Kurkuma je překvapivě účinná proti příznakům Alzheimerovy choroby, což dokázaly mnohé výzkumy a přesto se, k její léčbě nebo k potlačení této choroby nepoužívá.
Bez glutamanu!
Koření - Garam masala 100g
 

Garam masala 100g

100 g    52 Kč
Cena na stánku: 65 Kč

Detail koření
Koupit
 
Napište nám



Přidejte se k nám na Facebooku!

Newsletter

[x] Zavřít

Newsletter

[x] Zavřít

Přihlášení

[x] Zavřít




Zapomněl jsem heslo
Cookies